MBMB Mahu Mendesakan Bandar Melaka

AYER KEROH 25 Mac - Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) berhasrat untuk mendesakan bandar dengan memastikan persekitaran Bandaraya Melaka sentiasa hijau dan bersih sejajar dengan slogan kerajaan negeri Pintar, Hijau, Bersih.

Datuk Bandar MBMB, Mansor Sudin berkata, untuk merealisasikan hasrat tersebut MBMB akan menambahbaik perkara- perkara yang melibatkan status Bandaraya Bersejarah itu sendiri, selain mengekalkan apa yang sudah dilaksanakan sebelum ini.

"Kita berhasrat untuk mendesakan bandar dengan memastikan persekitaran sentiasa hijau dan bersih, selain berusaha untuk merendahkan karbon di sekitar Bandaraya Melaka.

"Apa yang penting, kawasan- kawasan konservasi dan kawasan yang terlibat dengan Tapak Warisan Dunia akan terus dipelihara dan dijaga agar pengiktirafan dari UNESCO dapat dikekalkan sepanjang masa," katanya.

Mansor berkata demikian kepada MelakaKini ketika ditemui selepas mengadakan kunjungan hormat kepada Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakob di Seri Negeri, hari ini.

Mengiringi Mansor pada kunjungan hormat tersebut, Setiausaha MBMB, Azahar Mohamed dan Pengarah Jabatan Pembangunan Masyarakat dan Antarabangsa MBMB, Siti Fariza Salim.

Antara lain, kunjungan hormat tersebut diadakan untuk memaklumkan kepada Mohd Khalil akan perkembangan dan status semasa berkaitan pembangunan yang dilaksanakan di dalam kawasan pentadbiran MBMB.

Pada masa yang sama, pembangunan Sungai Melaka Fasa-2 yang akan dibuka pada Ogos nanti turut melibatkan MBMB dalam menyelenggara sungai terbabit, selain menaiktaraf mutu perkhidmatan sekitar kawasan pentadbiran MBMB. - Sumber Melaka Kini

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Graha Makmur, No.1,
Jalan Tun Abdul Razak - Ayer Keroh,
Hang Tuah Jaya,
75450 Melaka, Malaysia.

 

Talian Am : +606 285 9700
Talian Bebas Tol : 06 333 3333
Talian Aduan : 013-302 9700 (Whatsapp sahaja)
Faks : +606 232 5716
Emel : webmaster[at]mbmb[dot]gov[dot]my

  • Kemaskini Terkini : Jumaat 12 Julai 2024.
Jumlah Pelawat
03724335

Penafian : Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Paparan Terbaik : Menggunakan versi terkini bagi pelayar Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome dengan resolusi 1920 x 1080.

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Portal Rasmi Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

MELAKAPAY