Gerak gempur banteras denggi - Utusan Malaysia/07052012

MELAKA 6 Mei - Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PPSPPA), Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dan SWM Environment Sdn. Bhd. (SWM) hari ini berganding tenaga menjalankan kerja gerak- gempur di Taman Peruna, Sungai Udang bagi mengatasi penularan wabak denggi.

Usaha itu dilakukan berikutan seramai 13 penduduk di kawasan itu dilaporkan telah dijangkiti wabak denggi yang serius bulan lalu.

Ahli Majlis MBMB merangkap Setiausaha Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Udang, Abdul Jameel Abdul Jabbar berkata, kawasan tersebut telah dipantau berulangkali dan pembersihan dilakukan dengan lebih kerap sejak enam bulan lalu.

"Usaha pembersihan sentiasa dilakukan oleh PPSPPA, MBMB dan SWM, tetapi kali ini kami buat kerja gerak-gempur bersama penduduk bagi melahirkan kesedaran betapa pentingnya menjaga kebersihan dalam membanteras wabak tersebut.

"Kawasan ini telah diumumkan sebagai kawasan berisiko yang agak serius enam bulan lalu setelah seramai 67 penduduk telah dijangkiti. Hari ini bersama penduduk kami kumpul dan hapuskan barang terbuang yang dirasakan berpotensi sebagai sarang aedes," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada sesi gotong-royong yang disertai oleh 20 anggota pembersihan dan kira-kira 150 penduduk.

Kata Abdul Jameel, penduduk di kawasan itu telah dimaklumkan tentang kerja-kerja pembersihan dan pengumpulan barang terbuang sejak tiga hari lalu.

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Graha Makmur, No.1,
Jalan Tun Abdul Razak - Ayer Keroh,
Hang Tuah Jaya,
75450 Melaka, Malaysia.

 

Talian Am : +606 285 9700
Talian Bebas Tol : 06 333 3333
Talian Aduan : 013-302 9700 (Whatsapp sahaja)
Faks : +606 232 5716
Emel : webmaster[at]mbmb[dot]gov[dot]my

  • Kemaskini Terkini : Jumaat 12 Julai 2024.
Jumlah Pelawat
03724331

Penafian : Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Paparan Terbaik : Menggunakan versi terkini bagi pelayar Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome dengan resolusi 1920 x 1080.

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Portal Rasmi Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

MELAKAPAY