Sistem kutipan sisa pepejal 2+1 - Utusan Malaysia/ 30 Ogos 2012

MELAKA 29 Ogos - Mulai 1 September ini, perkhidmatan kutipan sisa pepejal dua campur satu (2+1) akan dilaksanakan bagi seluruh kawasan di bawah Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dan Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ).

Pengarah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PPSPPA) negeri, Ir. Zainuddin Abdul Samad berkata, perkhidmatan sistem 2+1 itu meliputi dua kali kutipan sisa isi rumah dan sekali kutipan kitar semula dan sampah pukal.

"Pelaksanaan sistem ini dapat menerapkan konsep 3R iaitu pengurangan sisa, guna semula sisa dan kitar semula sisa dalam kalangan penduduk di negeri ini.

"Penduduk digalakkan mengamalkan sistem ini dan mengasingkan sisa yang boleh dikitar semula di rumah atau sisa taman dari kawasan rumah untuk dikutip pada hari yang akan ditetapkan dalam satu minggu.

"Jadual kutipan akan diedarkan dalam masa terdekat ke kawasan-kawasan perumahan," katanya pada sidang akhbar di pejabat PPSPPA negeri di Bangunan Graha Maju sini baru-baru ini.

Kata Zainuddin, amalan pengasingan sisa secara tidak langsung akan dapat mengurangkan jumlah sampah yang dilupuskan di tapak-tapak pelupusan dan dapat dikitar semula bagi melestarikan alam sekitar.

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Graha Makmur, No.1,
Jalan Tun Abdul Razak - Ayer Keroh,
Hang Tuah Jaya,
75450 Melaka, Malaysia.

 

Talian Am : +606 285 9700
Talian Bebas Tol : 06 333 3333
Talian Aduan : 013-302 9700 (Whatsapp sahaja)
Faks : +606 232 5716
Emel : webmaster[at]mbmb[dot]gov[dot]my

  • Kemaskini Terkini : Jumaat 12 Julai 2024.
Jumlah Pelawat
03724332

Penafian : Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Paparan Terbaik : Menggunakan versi terkini bagi pelayar Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome dengan resolusi 1920 x 1080.

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Portal Rasmi Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

MELAKAPAY