MBMB Peruntuk 22 Peratus Bajet 2020 Untuk Tujuan Pembangunan

BANDA HILIR 11 Dis - Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) memperuntukkan kira-kira 22 peratus daripada bajet 2020 untuk tujuan pembangunan.

Datuk Bandar MBMB, Datuk Mansor Sudin berkata, bajet tersebut merangkumi perbelanjaan sekitar RM40 juta hingga RM50 juta bagi tujuan pembangunan membabitkan infrastruktur seperti jalan, perparitan, bangunan dan landskap.

"Tahun depan kita akan membelanjakan kira-kira RM6 juta untuk menaik taraf jalan dan permukaan jalan melalui peruntukan Sistem Maklumat Rekod Jalanraya Malaysia (Marris).

"Bagi meningkatkan sistem perparitan untuk atasi masalah banjir pula kita memperuntukkan kira-kira RM7 juta untuk kawasan-kawasan yang ada di bawah MBMB.

"Selain itu, kita juga akan menggunakan peruntukan itu untuk membaiki taman-taman bandaran dan juga projek-projek landskap," katanya.

Mengulas mengenai penambahahan baharu yang akan dilakukan MBMB tahun depan, Mansor berkata pihaknya turut menyediakan sejumlah peruntukan untuk meningkatkan sistem lampu isyarat dan pemasangan kamera litar tertutup (CCTV).

"Dalam bajet kita juga, ada memperuntukkan RM2 juta untuk mempertingkatkan sistem lampu isyarat kepada lampu isyarat pintar, terutama di kawasan-kawasan sesak seperti di persimpangan Kota Syahbandar, Kota Laksamana.

"Pada masa sama, kita juga memperuntukkan RM2 juta lagi untuk mempertingkatkan sistem CCTV di kawasan-kawasan tumpuan di bawah MBMB.

"Boleh dikatakan berbanding 2019, bajet pembangunan MBMB untuk tahun 2020 memang ada kenaikan memandangkan pendapatan daripada cukai kita turut meningkat," katanya lagi. - Sumber Melaka Kini

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Graha Makmur, No.1,
Jalan Tun Abdul Razak - Ayer Keroh,
Hang Tuah Jaya,
75450 Melaka, Malaysia.

 

Talian Am : +606 285 9700
Direktori :Direktori MBMB
Talian Bebas Tol : 06 333 3333
Talian Aduan : 013-302 9700 (Whatsapp sahaja)
Faks : +606 232 5716
Emel : webmaster[at]mbmb[dot]gov[dot]my

  • Kemaskini Terkini : Khamis 18 Julai 2024.
Jumlah Pelawat
03731982

Penafian : Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Paparan Terbaik : Menggunakan versi terkini bagi pelayar Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome dengan resolusi 1920 x 1080.

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Portal Rasmi Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

MELAKAPAY