MBMB Pasang Jalur Gemilang Gergasi

AYER KEROH 6 Ogos - Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) mengambil langkah proaktif dengan memasang Jalur Gemilang gergasi di bahagian bumbung Graha Makmur MBMB hari ini.

Datuk Bandar MBMB, Mansor Sudin berkata, Jalur Gemilang bersaiz 24 meter lebar x 12 meter tinggi itu dipasang sejajar dengan tema rasmi sambutan Bulan Kebangsaan 2019 "Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih."

Menurutnya, langkah tersebut membuktikan semangat dan tanggungjawab jabatan itu sebagai pihak berkuasa tempatan (PBT) terulung di negeri ini.

"Ia juga sejajar dengan majlis Sambutan Ambang Merdeka yang akan berlangsung di Dataran Bandaraya MBMB pada jam 8 malam, 30 Ogos ini.

"MBMB meminta warga Melaka bersama-sama mengibarkan Jalur Gemilang tidak kira di kediaman, premis perniagaan mahupun balai raya juga di sekitar kawasan perumahan dan di kampung-kampung bagi menyemarakkan lagi sambutan tersebut," katanya kepada MelakaKini.

Tambah Mansor, sambutan Bulan Kebangsaan yang bermula 3 Ogos lalu diteruskan sehingga sambutan Hari Malaysia pada 16 September ini.

"Sama ada merdeka atau Hari Malaysia, kedua-duanya harus diberikan penghormatan tinggi.

"Jom sama-sama kita kibarkan Jalur Gemilang tanda kebanggaan kita sebagai rakyat Malaysia di bumi yang bertuah ini," katanya.

Dalam perkembangan lain, MBMB dinobatkan sebagai penerima Anugerah Khas Kategori Sektor Lain-Lain bagi Program Workplace Accident Free Week (WAFEW) 2019 peringkat negeri Melaka anjuran Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Melaka.

Anugerah khas tersebut disampaikan Pengarah JKKP Melaka, Dr. Rabaayah Daud kepada Pengarah Jabatan Kesihatan Persekitaran MBMB, Noramirul Nizam Kamis mewakili Mansor di Alor Gajah baru-baru ini. - Sumber Melaka Kini

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Graha Makmur, No.1,
Jalan Tun Abdul Razak - Ayer Keroh,
Hang Tuah Jaya,
75450 Melaka, Malaysia.

 

Talian Am : +606 285 9700
Direktori :Direktori MBMB
Talian Bebas Tol : 06 333 3333
Talian Aduan : 013-302 9700 (Whatsapp sahaja)
Faks : +606 232 5716
Emel : webmaster[at]mbmb[dot]gov[dot]my

  • Kemaskini Terkini : Khamis 18 Julai 2024.
Jumlah Pelawat
03731984

Penafian : Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Paparan Terbaik : Menggunakan versi terkini bagi pelayar Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome dengan resolusi 1920 x 1080.

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Portal Rasmi Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

MELAKAPAY