Konvensyen Melaka Bandar Raya Berkembar berjaya-Utusan Malaysia, 11 April 2012

MELAKA 10 April - Seramai 479 peserta dari 15 buah negara seluruh dunia menghadiri Konvensyen Antarabangsa Melaka Bandar Raya Berkembar Ke-12 di Hotel Equatorial, di sini hari ini.

Konvensyen selama dua hari bertemakan Persediaan Menghadapi Bencana dan Pengurangan Risiko itu dihadiri peserta dari Indonesia, Filipina, Vietnam, Zimbabwe, Thailand, Australia dan Jepun.

Ia diadakan sempena sambutan Ulang Tahun Kesembilan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) pada Ahad ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, sejak dianjurkan kali pertama 12 tahun lalu iaitu pada tahun 2000, seminar itu sentiasa mendapat sambutan menggalakkan daripada peserta seluruh negara.

"Tahun ini, ia mencatatkan bilangan peserta paling ramai, ini mungkin disebabkan topik perbincangannya yang menarik.

"Saya harap peserta dapat berkongsi pengalaman dalam menghadapi malapetaka ataupun bencana alam dalam pelbagai suasana mengikut negara-negara terlibat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan konvensyen tersebut di sini hari ini.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Md. Yunos Husin dan Datuk Bandar MBMB, Zainal Abu.

Mohd. Ali berkata, sebanyak lapan kertas kerja akan dibentangkan pada kali ini dan beliau yakin Melaka mampu menjadi lebih popular sebagai pusat pertemuan dunia pada masa akan datang berdasarkan penyertaan menggalakkan pada konvensyen tahunan itu kali ini.

Beliau dalam pada itu berkata, Malaysia bernasib baik kerana tidak berdepan pelbagai bencana alam yang serius seperti gempa bumi dan gunung berapi seperti kebanyakan negara dunia yang lain.

"Kalau ada pun, cuma kena tempias tsunami dan tanah runtuh atau banjir besar tetapi ia tidaklah seteruk seperti di Aceh ataupun Australia dan Jepun yang ada gunung berapi.

"Banjir besar di Melaka pun kita sudah ada pelan induk termasuk membesarkan lagi kolam takungan air baru seluas 0.4 hektar lagi," tambahnya.

Jelas beliau, antara pengalaman lain yang boleh Melaka berkongsi dalam menghadapi bencana ialah penubuhan pusat bencana bersepadu di Kota Cemerlang di Ayer Keroh.

Menurutnya, ia berfungsi sebagai pusat sehenti sekiranya berlaku banjir atau bencana lain di luar jangkaan yang memberi banyak kemudahan kepada orang ramai untuk berkumpul di situ.

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Graha Makmur, No.1,
Jalan Tun Abdul Razak - Ayer Keroh,
Hang Tuah Jaya,
75450 Melaka, Malaysia.

 

Talian Am : +606 285 9700
Talian Bebas Tol : 06 333 3333
Talian Aduan : 013-302 9700 (Whatsapp sahaja)
Faks : +606 232 5716
Emel : webmaster[at]mbmb[dot]gov[dot]my

  • Kemaskini Terkini : Jumaat 12 Julai 2024.
Jumlah Pelawat
03724374

Penafian : Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Paparan Terbaik : Menggunakan versi terkini bagi pelayar Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome dengan resolusi 1920 x 1080.

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Portal Rasmi Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

MELAKAPAY